VIKINGEDAG i Storring
Lørdag den 18. juni 2005, kl. 10:30, afholdes der vikingedag i Storring. Stedet er Præstemarken, indgang ad Søballevej.
Formål: Mødes og ha' det hyggeligt sammen.
Tid og sted historisk set: Fra omkring Harald og Gorms møde m. Munken Popo til vores vikingehus (arkæologiske udgravning) ca. år 1000 - 1100. Men de brave vikinger drog jo også hærgende over landet og omvendte m. trussel om markant lavere gennemsnitshøjde for (vel især) den mandlige befolkning. De byggede så en kirke og havde bl.a. et stort langhus (det udgravede) m. palisader osv.
Siden byggede de en kirke og lavede døbefont (i slutningen af 1200-tallet) + byggede en stensat brønd (som blev gravet ud i vinter). Dette omkr. 1300, måske endda sidst i 1200-tallet. Brugte den langt op i middelalderen (i hvert fald til ca. 1600), og tabte i tidens løb alskens herligheder ned i den: Sko, syl (til at sy i læder), jernhank til spand (håndsmedet og alting), keramik, hasselnødder og guderne må vide, hvor meget andet ned i den. Brønd + døbefont næsten lige gamle. Tid ca. ligesom sidste års pilgrimsvandring. Stenene fra brønden er genanvendt til vores bålplads på det Grønne Område. Ligger nu og venter på at blive lagt. Så er tingstedet ved at være færdigt.
Indledning v. Carsten Marvig
Diverse aktiviteter: (Trods de mange hjørner, tænker jeg altså ikke specielt kantet.)
Sådan så det ud - hjørne med laminerede farvebilleder af fundene.
Fafner, vores vikingeskib, skal males.
Sminkehjørne, så man kan blive en "rigtig" viking.
Smykkehjørne, hvor man kan lave sit eget "vikinge"- armbånd m. lædersnøre og perler.
Snittehjørne, hvor vi kan lave en slags elipseformet sag i træ, som kan larme - en slags skralle. Tyk på midten, men snittet tynd ud mod alle sider og de to "spidser". Når ungerne har snittet en, sætter vi en snor i, og laver et sted på marken, hvor vi kan svinge 10 - 15 - 20 ad gangen og få forskellige toner frem (lyder lidt som hvis man svinger en vandslange over hovedet.). Måske kan det blive et helt orkester.
Musikhjørnet: Heidi Gargulak regner med at deltage sammen m. sønnen. Hun vil godt lave et eller andet m. musik, rytme, sang, eller ...... af det, som hun nu engang er god til.
Hovedattraktionen bliver nok GØGLER-JON i kostume fra tidlig middelalder - tæt nok på til at han er lige så meget viking/middelalder, som Fafner er det. Jon jonglerer, går på line, gøgl, akrobatik, og han lærer gerne fra sig. Regner med at spænde noget reb op ml. nogle af de store træer. Så kan vi jo øve os i bl.a. at gå på line.
En skønsom blanding af workshop, show og muligvis rekvisit-fabrikation. Bl.a. er der noget med en kæde, de selv kan være med til at lave, som kan jongleres med og brænde samtidig eller svinges med mens der er ild i den. Ku' godt se godt ud hen på aftenen.
Ideen er bl.a., at vi skal ha' noget fedt at brænde energi af på. Noget at bruge kroppen til. Hoppepuden er skiftet ud m. akrobatik og gøgl.
Diverse måltider: Medbring madpakke (frokost) + okse under armen til grillning om aftenen.
Vi leverer: Saft + kage + salat, snobrød måske (de kan jo også bages som flade boller på risten til en gang eftermiddagsmad)
Det bliver muligt at købe Øl og vand
Overnatning: Telte på marken for dem, der vil. (hvem ka' vel la' være ?)
Entre: 30 kr.
Kontakt: Carsten Marvig, 8695 0074, cma@km.dk eller
Kirsten Gade, 8695 0705, kirstengade@storring.dk eller
Michèle Nielsen, 8695 0990, michele@storring.dk