Lukker Stjær Bibliotek ?
Artikel fra Midtjyllands Avis, 1. september 2008, 2. sektion, side 9:
Spareforslag: Luk syv biblioteker
En række kontroversielle spare- forslag sendes ind i debatten med direktionens konsolideringsplan
Af Jens-Erik Sinnbeck
RY/GALTEN/SKANDERBORG: En helt ny størrelse er bragt ind i budget-debatten i Skanderborg Byråd.
Det er den såkaldte konsolideringsplan, som direktionen har udarbejdet efter pålæg fra et enigt byråd.
Den rummer en række forslag til mere langsigtede muligheder for at forbedre økonomien.
Nu er planen klar til at indgå i budget-debatten - og et af dens forslag har allerede givet en del debat - nemlig dét om at skære antallet af byrådsmedlemmer ned fra 29 til 21.
Et andet, der kan ventes at give meget mere debat, er direktionens forslag, om at alle de små biblioteksfilialer skal lukkes.
Det vil give en brutto-besparelse på en lille million om året, men 640.000 kroner netto, fordi det indgår i forslaget at udvide åbningstiden i Ry og Galten. Øget åbningstid
Direktionens forslag er, at de nuværende kombi- eller fællesbiblioteker, der har adresse på skoler udenfor hovedbyerne, skal lukkes.
Det gælder Herskind Bibliotek, Skovby Bibliotek, Stjær Bibliotek, Gl. Rye Bibliotek, Låsby Bibliotek, Stilling Bibliotek og Hylke Bibliotek - der alle har adresse på de pågældende byers skoler.
Som kompensation for lukning af de små biblioteker er forslaget fra direktionen, at bibliotekerne i Galten og Ry skal have åbent samlet 18 timer mere om ugen - seks i Galten og 12 i Ry.
"Uigennemtænkt"
Ligesom forslaget om at skære ned i antallet af byrådsmedlemmer er dette om at lukke syv biblioteks-filialer lagt frem helt uden en forudgående politisk debat.
De er alene præsenteret som spareforslag, og det er faldet flere byrådsmedlemmer for brystet.
Ikke gennemtænkt
Et af dem er Claus Leick (SF):
- Jeg synes ikke, det er en særligt gennemtænkt måde at gøre tingene på. Der er jo en række emner, der hører hjemme i et andet regi end bare at skulle se på en besparelse på en halv eller en hel million, siger han.
At sløjfe syv biblioteks-filialer uden at det er diskutere det i forhold til kulturpolitik og nærhed, virker useriøst. mener Claus Leick.
At prøve at tvinge en beslutning om et mindre byråd igennem i en budgetforhandling, kan heller ikke være gennemtænkt. Hvis man skal tage konsolideringsplanen som en hel pakke, kan man da forestille sig, at nogen vil stemme imod bare af den grund.
Og tilsvarende med den besparelse, som et nyt rådhus, anføres at give. Hvis man stemmer for konsolideringsplanen, har man så stemt 75 procent for et nyt rådhus, selv om den sag jo ikke er afgjort endnu?
Jeg synes, det er en meget mærkelig fremgangsmåde, der er lagt op til. Hvor det ikke bare er spørgsmål om økonomi, men andre ting, der tages med.
Vi kan for eksempel ikke stemme for, at kommunen skal til at have reklamefinansierede biler - og gå handicap-organisationer og andre i bedene.
Det er for småt, siger SF'eren.
Med som helhed
Borgmester Jens Grønlund (V) har imidlertid lagt op til, at konsolideringsplanen indgår som en helhed i de videre budget-drøftelser - med første runde på Økonomiudvalgets møde i denne uge.
- Og så tror jeg, det bliver sådan, at kan man ikke lide et af forslagene i konsolideringsplanen, så må man komme med et andet forslag, der giver samme besparelse, siger borgmesteren.